Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto estradowiec to nic innego jak tradycyjne amerykańskie ciasto ananasowe, pierwotnie wypiekane na patelni. To dlatego po upieczeniu odwraca się je do góry dnem!
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12139
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2135
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12139
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2135
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 30x25 cm.
Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z palnika. Połącz uzyskaną masę ze śmietaną i szczyptą soli. Przelej do formy i rozprowadź równomiernie na jej dnie. Rozłóż w masie plastry ananasa. W środku każdego z nich umieść wiśnię.
Przesiej przez sitko mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i resztę soli. W osobnej misce połącz jajka z cukrem, śmietaną, mlekiem, sokiem ananasowym, upłynnionym (ale nie gorącym) olejem kokosowym i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj szpatułą lub krótko zmiksuj (do połączenia składników).
Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej ciasto na plastry ananasa i delikatnie wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika o do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno stać się złocisto-brązowe.
Poczekaj aż ciasto nieco przestygnie, po czym odkrój je nożem od brzegów formy. Przykryj ją dużą deską do krojenia i odwróć do góry dnem. Odklej papier, który znajdował się na spodzie ciasta. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.