Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto estradowiec to nic innego jak tradycyjne amerykańskie ciasto ananasowe, pierwotnie wypiekane na patelni. To dlatego po upieczeniu odwraca się je do góry dnem!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1474
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1653
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1474
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1653
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 30x25 cm.
Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z palnika. Połącz uzyskaną masę ze śmietaną i szczyptą soli. Przelej do formy i rozprowadź równomiernie na jej dnie. Rozłóż w masie plastry ananasa. W środku każdego z nich umieść wiśnię.
Przesiej przez sitko mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i resztę soli. W osobnej misce połącz jajka z cukrem, śmietaną, mlekiem, sokiem ananasowym, upłynnionym (ale nie gorącym) olejem kokosowym i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj szpatułą lub krótko zmiksuj (do połączenia składników).
Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej ciasto na plastry ananasa i delikatnie wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika o do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno stać się złocisto-brązowe.
Poczekaj aż ciasto nieco przestygnie, po czym odkrój je nożem od brzegów formy. Przykryj ją dużą deską do krojenia i odwróć do góry dnem. Odklej papier, który znajdował się na spodzie ciasta. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.