Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto estradowiec to nic innego jak tradycyjne amerykańskie ciasto ananasowe, pierwotnie wypiekane na patelni. To dlatego po upieczeniu odwraca się je do góry dnem!
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 208
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 389
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 261
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 658
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 69
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 208
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 389
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 261
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 658
To ciasto bezowe to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia! Delikatna beza, l...
Odsłon: 69
Składniki
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 30x25 cm.
Roztop masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez 2 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z palnika. Połącz uzyskaną masę ze śmietaną i szczyptą soli. Przelej do formy i rozprowadź równomiernie na jej dnie. Rozłóż w masie plastry ananasa. W środku każdego z nich umieść wiśnię.
Przesiej przez sitko mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę i resztę soli. W osobnej misce połącz jajka z cukrem, śmietaną, mlekiem, sokiem ananasowym, upłynnionym (ale nie gorącym) olejem kokosowym i cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszaj szpatułą lub krótko zmiksuj (do połączenia składników).
Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Wylej ciasto na plastry ananasa i delikatnie wyrównaj wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika o do 175°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno stać się złocisto-brązowe.
Poczekaj aż ciasto nieco przestygnie, po czym odkrój je nożem od brzegów formy. Przykryj ją dużą deską do krojenia i odwróć do góry dnem. Odklej papier, który znajdował się na spodzie ciasta. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.