Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przygotowałam pierogi świąteczne z kapustą i grzybami i pierogi urodzinowe z mięsem i pieczarkami. Chciałam podzielić się przepisem na pyszne , elastyczne ciasto na pierogi. Polecam
stolnica, wałek, ścierka, miska, nóż, łyżka, szklanka, garnek,
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3331
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1182
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3331
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1182
Składniki
Wodę zagotować. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtko, olej mieszając łyżką wlewać stopniowo wodę. Po połączeniu składników masę zagniatać rękami, tak długo aż ciasto stanie się gładkie , jednolite i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski , zakryć ścierką i odstawić na 10 -15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść podzielić na części i wałkować wycinając i formując pierogi. Gotowe . Rada; Wałkując jedną część pozostałe owijamy ścierką by nie wysychały.
Ciasto włożyć do miski i zakryć odłożyć na 15 minut.
Ciasto gotowe do przeróbki.