Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz jak zrobić dobre ciasto na świąteczne pierogi? Choć wykonanie tego dania jest dość czasochłonne, to sam przepis zdaje się banalny: przygotowujemy ciasto na pierogi z 1 kg mąki, stopniowo dodając do niej wodę – do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli postępujesz w ten sposób, z pewnością miewasz problem z tym, że ciasto się kruszy albo kurczy w czasie wałkowania, a po ugotowaniu okazuje się zbyt twarde lub zbyt miękkie. Sprawdź, jak temu zaradzić!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4876
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44780
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 405
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4876
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44780
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 405
Składniki
Przesiej mąkę z solą przez sitko. Stopniowo dodawaj do niej wodę i masło. Zagniataj na jednolite ciasto. Wody powinno być tyle, by uzyskało miękką, gładką konsystencję, ale nie kleiło się do rąk. Z gotowego ciasta uformuj 3 kule, przykryj je ściereczką lub owiń folią spożywczą (żeby nie wysychało) i odstaw na około 30 minut.
Po kolei rozwałkowuj każdą porcję ciasta na lekko podsypanej mąką stolnicy. Gdy uzyskasz dość cienki placek, wykrawaj z niego krążki ciasta, układaj na ich środku niewielką porcję farszu i szczelnie zalepiaj (możesz w tym celu posłużyć się widelcem). Gotową porcję pierogów wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj przez kilka minut (okoł0 2 minuty od chwili, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody).
Ugotowane pierogi delikatnie wysmaruj olejem, żeby nie kleiły się ze sobą. Możesz także zamrozić je, by dłużej zachowały świeżość. Wówczas partiami układaj je w odstępach na lekko natłuszczonej desce do krojenia i wstawiaj do zamrażarki (razem z deską). Po około 1-2 godzinie tak zamrożone pierogi możesz przełożyć do pojemnika lub woreczka, w którym będziesz je przechowywać.