Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, z tego przepisu takie wychodzi.
stolnica, wałek do ciasta, miska, miarka na wodę , nóż lub wykrawaczka do pierogów
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2818
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 357
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 528
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2818
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 357
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 528
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką ciasto. W razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto na pierogi była dobrej jakości, wtedy ciasto wyjdzie nam elastyczne i łatwo będzie się zlepiać podczas formowania naszych pierożków.