Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, z tego przepisu takie wychodzi.
stolnica, wałek do ciasta, miska, miarka na wodę , nóż lub wykrawaczka do pierogów
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 802
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 132
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 202
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 802
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 132
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę lub do większej miski. Dodajemy sól, jajko i około 4 /5 wody. Wyrabiamy ręką ciasto. W razie potrzeby wlewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie mieć jednolitą elastyczną konsystencję . Nie powinno być zbyt twarde, bo będzie nam ciężko zlepiać pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 2 mm. Kroimy na kawałki lub wykrawamy kółka. Skrawki ciasta które nam zostały ponownie zagniatamy i wałkujemy. Ważne jest, aby mąka na ciasto na pierogi była dobrej jakości, wtedy ciasto wyjdzie nam elastyczne i łatwo będzie się zlepiać podczas formowania naszych pierożków.