Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pierogi z masłem jest bardzo przyjemne w obróbce – w ogóle nie klei się do rąk ani do stolnicy, dzięki czemu nie ma potrzeby dodatkowego podsypywania mąką. Jest gładkie, elastyczne i niezwykle miękkie, a po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. W smaku jest wyczuwalna maślana nuta, która idealnie pasuje zarówno do farszów wytrawnych, jak i słodkich.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2310
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3795
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8738
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2310
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3795
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 678
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8738
Składniki
Do miski wsyp mąkę i dodaj wszystkie składniki z wyłączeniem wody. Krótko zagnieć, a następnie powoli wlewaj wodę.
Cały czas mieszaj do momentu uformowania się kuli ciasta. Następnie przenieś ją na stolnicę i wyrabiaj masę ręcznie przez kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Kulę ciasta owiń w folię spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.
Gotowe ciasto na pierogi z masłem podziel na 3 części. Jednocześnie pracuj tylko na jednej, pozostałe trzymając pod przykryciem.
Masę rozwałkuj na bardzo cienki placek o grubości ok. 2 mm. Nie ma potrzeby podsypywania stolnicy mąką. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawaj kółka, na które nakładaj wybrane nadzienie. Sklej brzegi, najlepiej za pomocą widelca. Możesz też wykonać dekoracyjne falbanki.
Gotowe pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wysmarowany masłem. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Możesz je również podgrzewać później na patelni.