Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4555

Dodano:

Odsłon: 32699

Klasyczne, średniej grubości i bardzo proste w przygotowaniu. To właśnie cechy tego ciasta na pizzę. Przygotujesz z niego 2 pizze o średnicy około 30 cm. Jest szybkie w przygotowaniu i banalnie proste. Pasuje do każdych dodatków.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto na pizzę

Przygotowanie

  1. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

  2. Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek. Pokrywamy go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami.

    Pizzę pieczemy w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków).

    Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i oliwą z oliwek.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bartek-Nowak 28 kwietnia Wyśmienite. Odkąd trafiłem na twoją wersje jem już wyłącznie tak przyrządzaną pizzę. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ale0 23 kwietnia Catchup, tabasco i nic kwasnego wedlug wlochow to nie ma miejsca na pizzy, catchup , majonez to jest polski wymysl.
Tak jak parmigiano tylko moze byc na pizzy jak carpcio.
Najlepiej z olio piccante, aglio sott'olio no i grubiej zmielony czarny pieprz.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń