Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne, średniej grubości i bardzo proste w przygotowaniu. To właśnie cechy tego ciasta na pizzę. Przygotujesz z niego 2 pizze o średnicy około 30 cm. Jest szybkie w przygotowaniu i banalnie proste. Pasuje do każdych dodatków.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 428
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5440
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 428
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5440
Składniki
W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek. Pokrywamy go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków). Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i oliwą z oliwek. Smacznego ;)