Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1001
Dodano: 15.05.2010
Odsłon: 108934
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Zaczyn: pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, dodać odrobinę mleka ciepłego "nie gorącego" , przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: Do wyrośniętych drożdży , dodajemy mąkę, jajko , mleko , wszystko wyrabiamy, Jak ciasto będzie jednolite dodać olej, dokładnie wygnieść (na początku wydaje się że to trudne do wyrobienia , ale po chwili pięknie olej z ciastem się połączy), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40- 60minut.No i po tym czasie ciasto gotowe, resztę robimy według własnych fantazji
Na skróty
Komentarze do przepisu (51)

Dominika-Kosztyn 26 listopada 2018Zgłoś do usunięcia
e tam, ja wolę ciasto jak z prawdziwej, wloskiej pizzerii :D no ale do tego to jest potrzebny piec do pizzy :) ja właśnie ostatnio taki sobie sprawiłem no i teraz mamy dzień pizzy kilka razy w tygodniu :D i muszę spróbować tego przepisu, bo ja zawsze robię na cienkim cieście, a to może być pycha!0 Kto głosował? | Odpowiedz

netka2 04 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Drożdże zwykłe piekarnicze i uważam ze nie trzeba czekać aż zaczyn urośnie bo mi nic nie urósł szkoda czasu a wyszła pizza znakomicie0 Kto głosował? | Odpowiedz

netka2 04 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam smaczne dobre ale za duzo i jak na jedna brytwanke z piekarnika to za grube ciasto ze cgoc wiele skladnikow bylo to zginęły nastepnym razem podziele co najmniej na dwa albo zrobie polowe przepisu.Pieklam z termoobiegiem najpierw 200°po 15 min zmniejszylam na 180°i znowu po 15 na 160° i piekłam jeszcze z 10 min i nie była w cale przypalona tylko lekko z góry zarumieniona bo miałam dużo składników i bałam się żeby na środku od wody z farszu nie było zakalca ale było ok nikt nie pisał o tym ze wychodzi takie grube Polecam jak najbardziej ale z tej ilości to na dwie blaszki piekarnikowe standardowej wielkości ale kto tyle zje0 Kto głosował? | Odpowiedz

baraqs 17 grudnia 2014Zgłoś do usunięcia
Dlaczego nie wpisano, czy drożdże te 5gram to drożdże sypkie piekarnicze, czy drożdże żywe w kostce. Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz

kazimierz 25 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Sporo tu nie zaglądałem, jeśli chodzi o temperaturę pieczenia to ja piekę w 200 stopniach do zarumienienia się ciasta.3 Kto głosował? | Odpowiedz

nudka 26 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
ja piekę tą pizze w temp.230 stopni ok 10 minut na blaszce z wyposażenia piekarnika natłuszczona olejem i posypana mąką ....wychodzi boska Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

sandra1 07 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
muszę przyznać, że ciasto jest znakomite ! ale wychodzi jego ogromna ilość :-)polecam je naprawdę - super przepis
2 Kto głosował? | Odpowiedz

gocha01 14 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Może ja odpiszę,bo już kilkanaście razy robiłam pizzę z tego przepisu:-) Piekę zawsze z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 20-25 minut,jest idealne. Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

susi 11 lutego 2014Zgłoś do usunięcia
Proszę napisz jaka temp. piekarnika i czy z termoobiegiem czy grzałeczka góra-dół?:)Susi4 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 25 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
cisto jest swietne, tylko dla mnie ta porcja jest ogromna, wczesniej robilam z polowy i wyszla mi duza piekarnikowa blacha, dzis potrzebuje 1/4 porcji i nie wiem jak podzielic jajko :-) czy jesli zostawie 1 cale jajko, to ciasto bedzie twarde? A moze w takiej sytuacji po prostu nie dodawac? Macie jakies doswiadczenia?8 Kto głosował? | Odpowiedz