Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na uszka Magdy Gessler jest miękkie i elastyczne. Rozpływa się w ustach. Wszystko dlatego, że jest przygotowywane z minimalnej liczby składników. Wystarczy jedynie woda, mąka i szczypta soli. Sekretem tego ciasta jest użycie ciepłej wody i odpowiedni czas leżakowania w cieple. By uszka wyszły idealne, muszą być bardzo cienkie i dobrze wyrobione. Napowietrzenie ciasta także jest kluczowe. Fot. 123RF/Picsel/Paweł Wodzyński/DDTVN/East News
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27311
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27311
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. Posyp ją równomiernie solą. Wlewaj partiami wodę i mieszaj palcami składniki do ich całkowitego połączenia. Podana w przepisie ilość wody jest orientacyjna – na końcu ciasto powinno łatwo się łączyć i ugniatać, ale nie być zbyt kleiste. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, by zostało dobrze napowietrzone. Powinno samo odklejać się od rąk.
Ciasto uformuj w kulę i przykryj nagrzaną miską lub naczyniem żaroodpornym. Odstaw je na ok. 15-20 minut by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek o grubości 1-2 mm.
Wycinaj niewielkie kółeczka za pomocą foremki lub kieliszka. Do środka nakładaj po łyżeczce ulubionego farszu. Sklej brzegi jak w przypadku pierogów, a następnie owiń pierożki wokół małego paca i sklej końcówki rogów ze sobą. Gotowe uszka odkładaj na tacę, by się ze sobą nie sklejały.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Uszka wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Ciasto na uszka Magdy Gessler świetnie komponuje się z wigilijnymi grzybami, ale także z mięsem i innymi rodzajami farszu.