Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ucierane z jagodami to szybki i bardzo prosty w wykonaniu deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owoców lasu. Wystarczą podstawowe składniki, które masz w domu oraz kilka garści tych przepysznych, letnich owoców. Ciasto będzie idealne do popołudniowej kawy, możesz zabrać je na piknik lub zaserwować jako deser na grilla.
Forma do pieczenia o wymiarach 25x12 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1026
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 962
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1724
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14673
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1026
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 962
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1724
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14673
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W osobnej misce utrzyj masło do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj cukier i kontynuuj ucieranie do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Wbijaj po jednym jajku, mieszając po każdym do całkowitego wchłonięcia. Dołóż skórkę z cytryny, a następnie powoli wsypuj mąkę, dobrze ucierając. Masa powinna być gładka.
Wsyp połowę umytych i dobrze osuszonych jagód. Krótko i delikatnie zamieszaj, by równomiernie je rozprowadzić.
Formę do pieczenia o wymiarach 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj i posyp pozostałymi jagodami.
Ciasto ucierane z jagodami wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 45-5 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij je z pieca i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
Ciasto podawaj na zimno lub na ciepło, posypane cukrem pudrem.