Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę na szybki i sycący obiad, ciecierzyca po bretońsku będzie doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy kilkanaście minut pracy, a resztę wykona za nas kuchenka. Smak może z powodzeniem konkurować z tradycyjną fasolką po bretońsku, chociaż w naszej opinii to jednak ciecierzyca wypada lepiej.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 112
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 112
Składniki
Kiełbasę śląską pokrój w półplasterki. Boczek wędzony posiekaj w kostkę. Cebule obierz i pokrój drobno, najlepiej w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i posiekaj w plastry.
Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim olej rzepakowy. Przełóż cebulę z czosnkiem, zeszklij krótko. Podsmaż też paprykę i marchewkę przez kilka minut. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, dodaj kiełbasę i boczek wędzony. Smaż, aż mięso zrobi się złote.
Teraz dodaj ugotowaną ciecierzycę i zawartość puszki pomidorów. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz obydwiema paprykami. Gotuj przez 5 minut. Po tym czasie dolej passatę pomidorową. Zamieszaj. Gotuj dalej przez 10 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Wymieszaj. Zagotuj krótko, aby całość zrobiła się gęsta.