Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciecierzyca z kiełbasą i jarmużem w pomidorach

Ciecierzyca z kiełbasą i jarmużem w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2521

Dodano:

Odsłon: 1220

Rozgrzewająca potrawka z ciecierzycy z kiełbasą i jarmużem w sosie pomidorowym.

Składniki

  • szklanka ciecierzycy suchej (albo 2 puszki w zalewie)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 300 g kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g jarmużu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka syropu z agawy( albo miodu)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy( albo miodu)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Suchą ciecierzycą namoczyć na noc a następnie ugotować do miękkości. Jeżeli używacie ciecierzycy z puszki to należy ją odsączyć.

  2. Cebulę pokroić w kawałki. Jarmuż oddzielić od twardych łodyg i posiekać, czosnek drobniutko pokroić.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebulę, smażyć kilka minut aż zmięknie i dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, smażyć kilka minut, dodać jarmuż, czosnek, paprykę, zamieszać i podsmażyć chwilę. Całość zalać passatą pomidorową, dodać liść laurowy, majeranek, syrop z agawy, sos sojowy, sól i pieprz, dodać ciecierzycę i wymieszać.
    Gotować 20 minut, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.
    Podawać posypane natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń