Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu gulasz to bardzo dobry wybór!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5553
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34550
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2183
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5553
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34550
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2183
Składniki
Obierz i pokrój w półplasterki marchewki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Pokrój papryki w paseczki. Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki.
Rozgrzej na patelni masło klarowane. Podsmaż na nim pieczarki z dodatkiem gałki muszkatołowej. Gdy pieczarki zmiękną, dodaj na patelnię marchewkę i paprykę. Smaż przez kilka minut.
Oczyść mięso (opłucz pod bieżąca wodą, usuń błonki, chrząstki) i pokrój w dość dużą kostkę. Osusz ręcznikiem papierowym i obtocz w mące.
Pokrój cebule w piórka. Posiekaj drobno czosnek.
Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Zeszklij na nim cebulę z dodatkiem obu mielonych papryk i kurkumy. Dodaj do zeszklonej cebuli czosnek, a po chwili – mięso. Smaż mięso 2-3 minuty.
Dodaj do garnka podsmażone pieczarki i warzywa. Całość zalej bulionem. Duś przez około 30 minut. Mniej więcej po kwadransie dodaj puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy oraz bazylię. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj gulasz z pieczywem albo np. kaszą. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.