Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się 1 listopada. To czas wspominania bliskich, którzy odeszli, ale też rodzinnych spotkań. Jeśli po wspólnej wizycie na cmentarzu planujesz ugościć krewnych u siebie, spójrz na prognozę pogody! Zapowiada się chłodny początek listopada, więc pożywne, ciepłe danie na Wszystkich Świętych to trafiony pomysł. Nie masz czasu na pracochłonne przygotowania? Postaw na prosty, rozgrzewający gulasz drobiowy.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29048
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9024
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 759
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 328
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 29048
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9024
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 759
Składniki
Oczyść mięso z indyka z błonek i chrząstek i pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz je mielonymi paprykami, pieprzem i odrobiną soli. Odstaw na pół godziny. Obtocz w niewielkiej ilości mąki i obsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Zdejmij mięso z patelni.
Pokrój drobno cebulę. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je na niewielkie kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dolej na patelnię, na której smażyło się mięso, trochę oleju. Zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj paprykę, a gdy zmięknie, dołóż czosnek. Smaż chwilę, zalej bulionem i ponownie przełóż na patelnię indyka. Dodaj majeranek i listki laurowe.
Duś gulasz na wolny ogniu przez 15-20 minut, co pewien czas mieszając. Gdy mięso zmięknie, dolej na patelnię passatę pomidorową (przygotowując ten gulasz latem lub wczesną jesienią, możesz zamiast passaty użyć dojrzałych polnych pomidorów). Duś jeszcze kilka minut. Dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Podaj z ziemniakami, kaszą lub chlebem.