Do góry

Dania główne Przepis na:

Cisato Filo ze szpinakiem

Cisato Filo ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 211

Dodano:

Odsłon: 3380

Przepyszne danie na zimno jak i na gorąco!!

Składniki

  • ciasto filo- gotowe arkusze 6-7 szt
  • szpinak ok 0,5kg
  • kilka ząbków czosnku
  • masło 1 łyżeczka
  • ser feta opakowanie
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, wegeta
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak dusimy na maśle i dodajemy czosnek oraz ser feta. Do smaku doprawiamy przyprawami (wg uznania).

  2. W między czasie przygotowujemy ciasto. Na stolnicy rozkładamy ściereczkę i na niej układamy pierwsza warstwę ciasta. Pędzelkiem smarujemy ciasto wodą z oliwą następnie nakładamy kolejny arkusz i znów smarujemy pędzelkiem. Kiedy zrobimy tak z całym ciastem na ostatniej warstwie nakładamy gotowy farsz i rozsmarowujemy go na całości.

  3. Ciasto przy pomocy ściereczki zwijamy jak roladę i wkładamy do foremki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. 10 min przed końcem pieczenie smarujemy wierzch ciasta żółtkiem dla lepszego zarumienienia się ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń