Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30474
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30474
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2522
Składniki
Cebulę pokroić i podsmażyć,dodać wyciśnięty czosnek, na tym podsmażyć mieso. Dodać sól ,pieprz, ostrą paprykę.
Sos: żeby było łatwiej można użyć pomidorów z puszki :) zwykłe pomidory,miele w mikserze. Wrzucam do garnka i dodaję do nich, sól,pieprz, oregano,bazylię, mieszankę ziól do pizzy,ostrą paprykę lub trochę sosu tabasco. Wszystko delikatnie gotuję
Połowę sosu dodaję do mięsa i chwilę duszę.
Do żaro-odpornego naczynia wlewam na dno sos, na to ukłądam płaty makarony (nie gotowane, suche),na płaty nakaładam mięso,i znów płaty. Robię tak trzy warstwy.Na koniec polewam resztą sosu.
Następnie wkładam to do piekarnika (180 stopni) na 20 min.W tym czasie robię sos beszamelowy.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczam masło,dodaję mąki (jak zasmażka),zalewam mlekiem,mieszam i czekam aż zgęstnieje, dodaję soli i gałkę muszkatałową,szczyptę.
Lasagne wyciągam z piekarnika,zalewam sosem beszamelowym, nakładam fetę pokrojoną w kosteczkę oraz zasypuję serem :) Wkładam do piekarnika na kolejne 10-15 min
Mimo tylu kroków lasagne robi się naprawdę bardzo prosto i szybko, smacznego