Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Cebulę pokroić i podsmażyć,dodać wyciśnięty czosnek, na tym podsmażyć mieso. Dodać sól ,pieprz, ostrą paprykę.
Sos: żeby było łatwiej można użyć pomidorów z puszki :) zwykłe pomidory,miele w mikserze. Wrzucam do garnka i dodaję do nich, sól,pieprz, oregano,bazylię, mieszankę ziól do pizzy,ostrą paprykę lub trochę sosu tabasco. Wszystko delikatnie gotuję
Połowę sosu dodaję do mięsa i chwilę duszę.
Do żaro-odpornego naczynia wlewam na dno sos, na to ukłądam płaty makarony (nie gotowane, suche),na płaty nakaładam mięso,i znów płaty. Robię tak trzy warstwy.Na koniec polewam resztą sosu.
Następnie wkładam to do piekarnika (180 stopni) na 20 min.W tym czasie robię sos beszamelowy.
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczam masło,dodaję mąki (jak zasmażka),zalewam mlekiem,mieszam i czekam aż zgęstnieje, dodaję soli i gałkę muszkatałową,szczyptę.
Lasagne wyciągam z piekarnika,zalewam sosem beszamelowym, nakładam fetę pokrojoną w kosteczkę oraz zasypuję serem :) Wkładam do piekarnika na kolejne 10-15 min
Mimo tylu kroków lasagne robi się naprawdę bardzo prosto i szybko, smacznego