Do góry

Dania główne Przepis na:

Confit z kaczki

Confit z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 1646

idealne danie na świąteczny obiad, idealne na zimę, efektowne i zaskakująco proste w przygotowaniu - robiłem je po raz pierwszy...

Składniki

  • pierś z kaczki - 3 szt
  • czosnek - 6 ząbków
  • olej - ok 0,25 l
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi z kaczki (wybieramy takie ze skórą) oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 min.

  2. Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy każdą z piersi po kilka minut (do zrumienienia). Tylko od strony skóry.

  3. Obsmażone piersi układamy przysmażoną skórą do góry w naczyniu żaroodpornym (z przykryciem). Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całość zalewamy olejem, tak, aby przykrył mięso.

  4. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C na 3 godz. No i gotowe. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń