Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coq au vin („kogut w winie”) to jedno z dań narodowych Francji. Jak sama nazwa wskazuje, mięso koguta jest głównym składnikiem klasycznych przepisów. Ponieważ ciężko go dostać, polecam dobrego wiejskiego kurczaka. Wino jest również ważnym składnikiem, we Francji różne odmiany Coq au Vin różnią się w zależności od rodzaju użytego wina – ogólnie ważne jest, aby było to dobre francuskie wino. Jesli z jakiegoś powodu chcemy zrezygnować z wina, możemy je zastapić sokiem z czerwonych winogron. Smakuje równie dobrze. Ważną częścią francuskiego przepisu jest marynowanie mięsa z warzywami i przyprawami w winie przez całą noc. Ponieważ tym razem zdecydowałam się spontanicznie na to danie, mięso nie było marynowane, za to dochodziło w piekarniku – idealna alternatywa dla duszenia.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22006
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 523
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1788
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22006
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 180° C. Kurczaka umyc, osuszyc i pokroic na 10-12 w miare równych kawalków. Dolna czesc korpusu wykorzystac na bulion lub dodac do naczynia z kawalkami miesa. Obrac drobno szalotki, boczek pokroic w paski i sprasowac czosnek. W naczyniu zaroodpornym rozgrzac maslo klarowane i oliwe z oliwek. Dodac kawalki kurczaka i energicznie smazyc ze wszystkich stron. Nastepnie dodac szalotki i boczek i smazyc przez chwile.
Seler i marchewke zwiazac razem z liscmi laurowymi, tymiankiem i pietruszka. Wczesniej odlozyc kilka galazek natki pietruszki. Do miesa dodac bukiet warzywno-ziolowy, imbir i czosnek a nastepnie zalac winem i (najlepiej domowym) bulionem. Przykryc garnek i piec kurczaka w piekarniku przez co najmniej 1 godzine az mieso bedzie odchodzilo od kosci.
Tuż przed koncem gieczenia pokroic pieczarki, podsmazyc je na klarowanym masle i lekko posolic. Kto lubi geste sosy, moze zagescic sos mieszanka masla i maki (w tych samych proporcjach) Na koniec dodac do kurczaka pieczarki i doprawic danie sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Pozostala natke pietruszki umyc, osuszyc, posiekac bardzo drobno i dodac do dania.
Klasycznie danie podaje sie z chrupiaca bagietka lub podmazona kromka chleba i z winem, które jest w potrawie. Kto lubi bardziej tradycyjnie, moze podac z ziemniaczanym puree.