Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz przyrządzić coś fajnego z fileta z kurczaka na dzisiejszy obiad? Zainspiruj się poniższym przepisem!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 47
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2321
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 47
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2321
Składniki
Przeciśnij przez praskę czosnek. Bazylię i oregano rozetrzyj w moździerzu (lub w palcach). Połącz zioła i czosnek z 2 łyżkami oliwy.
Podziel filet na dwie części, oczyść z chrząstek i błonek, opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdą z piersi przetnij wzdłuż na pół i lekko rozbij tłuczkiem (przez foliowy woreczek, żeby nie uszkodzić mięsa). Natrzyj filety oliwą czosnkową, oprósz z obu stron solą i pieprzem. Odstaw na co najmniej pół godziny.
Obierz ziemniaki i pokrój na ćwiartki. Rozłóż je na dnie lekko natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego. Skrop z wierzchu resztą oliwy z oliwek i oprósz równomiernie przyprawą do ziemniaków.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach mozzarellę lub pokrój w plastry. Ułóż na plastrach kurczaka. Posiekaj oliwki lub w całości ułóż na mozzarelli. Zawiń filety w roladki tak, by ser nie wyciekł podczas zapiekania. Owiń każdą roladkę co najmniej jednym plastrem boczku. Możesz dodatkowo spiąć je wykałaczkami.
Ułóż roladki z kurczaka na ziemniakach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50 minut. Podawaj danie oprószone świeżymi, posiekanym ziołami.