Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Angielski klasyk, wiejska zapiekanka czyli mielona wołowina w gęstym sosie pod kołderką z puree ziemniaczanego.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3837
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 409
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 765
Składniki
Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć na średnim ogniu przez 6-8 minut, co jakiś czas mieszając.
Zwiększyć ogień, dodać mielone mięso i smażyć do zbrązowienia. Wlać wino, dodać krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem przez około 45 minut (gdyby sos był zbyt gęsty, wlać odrobinę wody). Na około 10 minut przed końcem gotowania dodać zielony groszek.
W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić, utłuc na puree. Dodać mleko, masło i stary na tarce o dużych oczkach ser cheddar. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym puree. Piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez 25-30 minut do ładnego zrumienienia.