Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Angielski klasyk, wiejska zapiekanka czyli mielona wołowina w gęstym sosie pod kołderką z puree ziemniaczanego.
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2984
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3991
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 800
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 98
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2984
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3991
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 800
Składniki
Warzywa oczyścić, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i smażyć na średnim ogniu przez 6-8 minut, co jakiś czas mieszając.
Zwiększyć ogień, dodać mielone mięso i smażyć do zbrązowienia. Wlać wino, dodać krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire oraz przyprawy. Dusić pod przykryciem przez około 45 minut (gdyby sos był zbyt gęsty, wlać odrobinę wody). Na około 10 minut przed końcem gotowania dodać zielony groszek.
W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić, utłuc na puree. Dodać mleko, masło i stary na tarce o dużych oczkach ser cheddar. Masę ziemniaczaną dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym puree. Piec w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez 25-30 minut do ładnego zrumienienia.