Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przepisie poszłam na łatwiznę i użyłam mrożonej mieszanki warzyw. Zwykle stosuję świeże warzywa, ale potrzeba chwili tu zaważyła, co nie obniżyło zresztą wartości smakowej potrawy. Zaznaczam tu, że nie odtwarzam klasycznego przepisu, a nawet spolszczam przepis przez dodanie między innymi mieszanki natki pietruszki i koperku do ziemniaków. To tak na marginesie dla domorosłych "krytyków" kulinarnych.
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 1975
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1121
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1221
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 1975
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1121
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1221
Składniki
Obieramy ziemniaki i nastawiamy na gotowanie. Solimy w wodzie.
W tym czasie podsmażamy wołowinę na patelni lub w szybkowarze na opcji sauté z dodatkiem liścia laurowego.Ja nie używam tłuszczu do smażenia, a pozwalam mięsu zużyć własny tłuszcz. Obieramy cebulę w tym czasie oraz czosnek. Siekamy i dodajemy do mięsa, kiedy zacznie się rumienić.
Podsmażamy cebulę i czosnek kilka minut, po czym dodajemy warzywa oraz przyprawy: bazylię, oregano, tymianek. Dalej podsmażamy aż warzywa puszczą wodę. Dodajemy 50 ml wody i dusimy pod przykryciem pół godziny, jeśli robimy na patelni, a jeśli w szybkowarze, tak jak ja, przykrywamy szybkowar, nastawiamy na 15 minut.
Ścieramy ser na tarce jarzynowej i trzymamy na boku
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, gnieciemy tłuczkiem i dodajemy masło, po czym je łączymy z ziemniakami przez gniecenie
Dodajemy serek kremowy i dalej łączymy z ziemniakami
Dodajemy gęstą śmietanie znów gnieciemy. Dodajemy ser, zostawiając trochę do posypania na wierzch.
Dodajemy zieleninę i znów ugniatamy
Kiedy mięso jest już gotowe, oddajemy pastę pomidorową. Jeśli widzimy, że mięso jest wodniste, nie bójmy się odcedzić na durszlaku i wywar mięsny zużyć do zupy. Nie ma nic gorszego jak wodnista, rozwalająca się i zupowata cottage pie. Mięso i tak w czasie pieczenia wypuści więcej soku!
Mięso wykładamy do naczynia, w którym będziemy piec.
Na mięso wykładamy ziemniaki
Ziemniaki posypujemy serem, a następnie gałką muszkatołową
Pieczemy w piekarniku na opcji tylko góra w temperaturze 180 stopni 40 minut. W Anglii cottage pie jest podawana z tzw gravy, czyli gotowym sosem wołowym w granulkach, które rozpuszczają się w przegotowanej wodzie. Czasem podawane z brokułami na boku.