Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 20584

Dodano:

Odsłon: 30154

Cukinię uwielbia cała moja rodzina. Wykorzystuję ją (cukinię, nie rodzinę) do różnych dań – jest pyszna w cieście piwnym, w zupie krem lub w leczo. Dzisiaj postanowiłam ją zrobić jeszcze inaczej. Łódeczki cukiniowe wypełniłam mięsnym farszem i zapiekłam – coś pysznego!!!

Składniki

  • 500g mielonego mięsa indyczego
  • 4 średnie cukinie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • tarty żółty ser
  • łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana

Przygotowanie

  1. Wszystkie cukinie myję, nie obieram, odkrajam jedynie końcówki. Kroję każdą wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążam środek, tak aby wyszły mi łódeczki.

  2. Cebule siekam i podsmażam na oleju. Dodaję do cebuli mięso mielone, rozdrabniam i podsmażam, aż zmieni kolor. Następnie dodaję drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory z puszki. Doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Dobrze mieszam i duszę, aż płyn się nieco zredukuje.

  3. Gotowy mięsny farsz przekładam do cukiniowych łódeczek. Posypuję tartym żółtym serem i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 20 minut. Pod koniec można sprawdzić widelcem, czy cukinia na końcach jest już miękka.

  4. Przekładam na talerze i jeszcze dodatkowo można posypać odrobiną sera żółtego.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

figg 27 lipca 2014 U mnie właśnie pysznią się dwie cukinie które dostałam i nie umiałam się zdecydować co zrobić. Wygląda na to że wypróbuję Twój przepis:-)))Wygląda apetycznie

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń