Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2090

Dodano:

Odsłon: 10128

Cukinia faszerowana mięsem mielonym, ale troszkę w innej wersji, bo w sosie pomidorowym. Wyszło naprawdę pysznie, cukinie się nie rozwalały, były takie al'dente. Świetna propozycja na szybki obiad lub ciepłą kolację. Na zdjęciach widać krok po kroku jak przyrządzić to danie :-)

Składniki

  • 2 większe cukinie
  • 300 g mięsa mielonego (dowolnego, użyłam łopatki wieprzowej)
  • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 cebula dowolna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę drobno startego sera twardego dojrzewającego (może być parmezan)
  • trochę natki pietruszki
  • ok. 50-70 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
  • szczypta cukru
  • odrobina oliwy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana

Przygotowanie

  1. Cukinie pokroić na kawałki szerokości ok. 4-5 cm (ogonki odkroić). Wyciąć nożem środki i zetrzeć je na grubej tarce.

  2. Do miski przełożyć mięso, starte i odciśnięte z wody środki z cukinii, trochę tartego twardego sera dojrzewającego, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wymieszać ręką.

  3. W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę smażyć na niskiej mocy, żeby się nie spaliły, a zmiękły. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ziołami prowansalskimi. Mieszać i gotować 2-3 minuty. Następnie zblendować na gładki sos.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni termoobieg. Cukinie faszerować mięsem i układać w okrągłej formie. Następnie zalać je sosem pomidorowym i posypać tartym żółtym serem.

    Piec ok. 35-40 minut.

  4. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń