Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana FIT

Cukinia faszerowana FIT

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5261

Dodano:

Odsłon: 8478

Pyszny,aromatyczny farsz i na dodatek niskokaloryczny.Na przepis trafiłam na blogu Kingi Paruzel:kingaparuzel.pl

Składniki

  • cukinia 2 sztuki
  • mięso mielone z indyka 500g
  • pomidorki koktajlowe,garść
  • pomidory ,3 duże
  • przecier pomidorowy, 1 szklanka
  • cebule, 2 sztuki
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryczka chilli,1 sztuka
  • świeża bazylia
  • feta light,100g
  • olej, 2 łyżki
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć,osuszyć i przekroić wzdłuż na połowę.Każdą połówkę wydrążyć łyżką zostawiając około 0,5cm miąższu.Wydrążoną cukinię zostawić do farszu.

  2. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną drobno cebulę i czosnek.Podsmażyć aż się zeszkli.Dodać mięso mielone z indyka i dobrze obsmażyć.

  3. Kiedy mięso będzie już rumiane dodać pokrojone drobno 3 pomidory i papryczkę chilli oraz przecier pomidorowy.Całość dusić około 15 minut na średnim ogniu.

  4. Na sam koniec dodać świeżą bazylię i kawałki świeżo wydrążonej łyżką cukinii.Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

  5. Farszem napełniać wcześniej przygotowane łódeczki z cukinii,na tak przygotowane wyłożyć przekrojone w pół pomidorki koktajlowe oraz kawałki fety light.Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń