Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to dla mnie warzywo cud! Tyle dań można z niej wyczarować: zupę, plaski, pasztet, szaszłyki...długo by wymieniać. Cokolwiek by nie zrobić jest szybkie w przygotowaniu i lekkie w jedzeniu. A dziś przedstawię Wam cukinię faszerowaną kaszą jaglaną. Moje pierwsze podejście do takiego farszu. Dotąd był to zazwyczaj ryż. I wiecie co? Nie wracam już do farszu na bazie ryżu :) p.s. od razu wrzucam świetną instrukcję jak gotować kaszę jaglaną https://www.olgasmile.com/jak-ugotowac-kasze-jaglana.html
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 285
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 58
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 285
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 58
Składniki
Kaszę jaglaną gotuję na sypko i studzę (nie musi być całkiem zimna). Cukinię przekrawam wzdłóż na połowę. Wydrążam środek zostawiając ścianki o grubości około 1 cm. Ja to robię małą łyżeczką do herbaty. Środek cukinii oprószam solą i pieprzem i lekko nacieram oliwą. Cebulę kroję na kostkę i podsmażam na złoto na patelni na odrobienie oliwy z oliwek. Dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę i podsmażam razem z cebulą aż papryka lekko zmięknie. Tofu kroję w kostkę i dorzucam do papryki i cebuli. Wsypuję zioła prowansalskie. Wlewam przecier pomidorowy i wszystko razem chwileczkę duszę. Teraz dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane świeże zioła, doprawiam solą i pieprzem i wszystko razem mieszam.
Farsz nakładam do wydrążonych połówek cukinii "z górką". Nafaszerowane cukinie układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekam około 30 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem, nagrzanym do 200 stopni. Przed końcem wierzch można posypać ulubionym serem. Cukinię podałam posypaną posiekaną natką pietruszki z pieczoną w piekarniki marchewką.