Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 63 Ocena: 772

Dodano:

Odsłon: 749

Cukinia to dla mnie warzywo cud! Tyle dań można z niej wyczarować: zupę, plaski, pasztet, szaszłyki...długo by wymieniać. Cokolwiek by nie zrobić jest szybkie w przygotowaniu i lekkie w jedzeniu. A dziś przedstawię Wam cukinię faszerowaną kaszą jaglaną. Moje pierwsze podejście do takiego farszu. Dotąd był to zazwyczaj ryż. I wiecie co? Nie wracam już do farszu na bazie ryżu :) p.s. od razu wrzucam świetną instrukcję jak gotować kaszę jaglaną https://www.olgasmile.com/jak-ugotowac-kasze-jaglana.html

Składniki

  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • Pół dużej cebuli
  • ½ kostka dowolnego tofu (ja miałam bazyliowe)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Pęczek natki pietruszki
  • 4-5 gałązek świeżej bazylii
  • Ok.200 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotuję na sypko i studzę (nie musi być całkiem zimna).
    Cukinię przekrawam wzdłóż na połowę. Wydrążam środek zostawiając ścianki o grubości około 1 cm. Ja to robię małą łyżeczką do herbaty. Środek cukinii oprószam solą i pieprzem i lekko nacieram oliwą.
    Cebulę kroję na kostkę i podsmażam na złoto na patelni na odrobienie oliwy z oliwek. Dorzucam pokrojoną w drobną kostkę paprykę i podsmażam razem z cebulą aż papryka lekko zmięknie. Tofu kroję w kostkę i dorzucam do papryki i cebuli. Wsypuję zioła prowansalskie. Wlewam przecier pomidorowy i wszystko razem chwileczkę duszę. Teraz dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, posiekane świeże zioła, doprawiam solą i pieprzem i wszystko razem mieszam.

  2. Farsz nakładam do wydrążonych połówek cukinii "z górką". Nafaszerowane cukinie układam w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Zapiekam około 30 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem, nagrzanym do 200 stopni. Przed końcem wierzch można posypać ulubionym serem.
    Cukinię podałam posypaną posiekaną natką pietruszki z pieczoną w piekarniki marchewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń