Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na cukinię trwa w najlepsze, dlatego warto ją wykorzystywać w kuchni jak najczęściej. To niepozorne (i bardzo tanie!) warzywo bez większego wysiłku możecie zamienić w pyszne danie obiadowe. Nadziewane cukinie idealnie wręcz sprawdzą się w roli lekkiego posiłku dla całej rodziny. Farsz możecie zmieniać wedle własnych upodobań, jednak szczególnie polecamy ten przygotowany na bazie kaszy jaglanej
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8077
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 38
Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszne i aromatyczne danie, a zarazem bardzo...
Odsłon: 8077
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 38
Składniki
Najpierw przygotuj cukinię. Umyj ją pod bieżącą wodą i osusz. Końców warzyw nie musisz odkrajać. Przekrój wzdłuż w taki sposób, aby powstały dwie części w kształcie łódki. Łyżką lub mniejszą łyżeczką wydrąż nasiona i je odrzucić. Twardsze części możesz posiekać i dodać potem do farszu, ale nie jest to konieczne. Skrop delikatnie wnętrze cukinii oliwą z oliwek. Posól ją i popieprz. Posyp odrobiną oregano na całej długości. Włóż cukinię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz tak przez 15 minut.
Teraz zrób farsz. Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją producenta. Następnie odsącz ją z wody. Cebulę umyj i obierz, a następnie posiekaj w piórka lub kostkę. Czosnek pokrój w półplasterki, dość cienko. Możesz też przecisnąć go przez praskę. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Dodaj wcześniej wydrążony miąższ z cukini, pokrojony na drobne kostki i smaż przez 5 minut. Dołóż cebulę i czosnek. Co jakiś czas mieszaj podczas smażenia. W tym czasie pokrój dwa pomidory na średniej wielkości kawałki. Przygotuj też kilka oliwek, krojąc je drobno. Dodaj pod koniec smażenia. Wymieszaj wszystkie składniki na patelni, a następnie przełóż je do kaszy jaglanej. Całość dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i paprykami. Pomidory powinny puścić odrobinę soku, aby złączyć farsz.
Ugotowane cukinie wyłóż z piekarnika. Przełóż farsz do każdej z nich. Po nałożeniu nadzienia wstaw ponownie do piekarnika na 20-25 minut.