Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe danie. Warto wypróbować!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5639
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 941
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31622
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 82
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5639
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 941
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 31622
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 82
Składniki
Kaszę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu
Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami, a cukinie oprószamy solą. Pozostawiamy na ok pół godziny
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy
Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Smażymy mieszając, aby nie zbiło się w duże grudki. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem
Po 10 minutach smażenia do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i posiekany drobno miąższ z cukinii. Smażymy kolejne 10 minut
Do mięsa dodajemy kolejno sparzonego i obranego ze skórki pomidora, drobno pokrojonego. Dusimy razem, aż pomidor się rozpadnie
Gdy mięso z warzywami odparuje już z płynu do całości dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody. Wszystko razem mieszamy
Do mięsa dodajemy teraz kaszę i przyprawy: paprykę mieloną, oregano i bazylię, ewentualnie dosalamy. Mieszamy
Z łódeczek z cukinii wylewamy zebraną w nich wodę i osuszamy ręcznikiem kuchennym ich środek. Cukinie napełniamy farszem z lekką "kopką" i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem
Nafaszerowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut
Po tym czasie uchylamy piekarnik i na farsz nakładamy ser żółty pokrojony w odpowiedniej szerokości paski. Posypujemy delikatnie ostrą papryką w proszku
Ponownie wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi