Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prosty, lekki i smaczny obiad z piekarnika w okresie letnim, kiedy cukinia obficie obrodziła.
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90993
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37799
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 254
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 90993
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 37799
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 254
Składniki
Cukinie dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na połowę. Wydrążamy miękki miąższ, pestki usuwamy. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, paprykę, podsmażamy ok. 2 minuty. Dodajemy mięso mielone i posiekany miąższ cukinii, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, dodajemy pastę pomidorowo-paprykową i podsmażamy kilka minut. Pomidor parzymy w gorącej wodzie, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Podsmażamy 2-3 minuty. Podsmażony farsz zdejmujemy z palnika, dodajemy 2 łyżki sera mozzarella i dokładnie mieszamy.
Wydrążone cukinie smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy pieprzem, ziołami prowansalskimi, podpiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 170°C. Po wyjęciu cukinii z piekarnika nadziewamy je farszem i blaszkę z cukiniami wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180°C, (góra i dół) i pieczemy około 30-35 minut. Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy cukinie pozostałym serem mozzarellą, posiekaną natką pietruszki, szczypiorku, podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.