Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 2054

Dodano:

Odsłon: 3834

Cukinię taką robię często, zwłaszcza latem. Jest smaczna, szybka i nietuzinkowa. Polecam :)

Składniki

  • 3-4 nieduże cukinie
  • 300 g mięsa mielonego
  • 400-500 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • duża cebula
  • papryka
  • kilka dużych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku,sól,pieprz,bazylia oregano
  • natka pietruszki,starty żółty ser,oliwa do przesmażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć delikatnie środek. Cebule obrać, drobno posiekać. Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oliwie podsmażyć mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodać paprykę i pieczarki. Smażyć razem przez chwilę. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić razem przez 5-10 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz lekko przestudzić, po czym napełnić nim wydrążone cukinie, umieszczone na blaszce do pieczenia. Posypać starym serem i piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń