Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite. Tym razem farsz mięsny, z dodatkiem ryżu, papryki i przecieru pomidorowego. Bardzo smaczne danie i na pewno warto pokusić się i je przygotować.
Ryż gotujemy prawie do miękkości
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso, delikatnie solimy i smażymy ok 10 minut mieszając i rozbijając grudki
Po tym czasie do mięsa dodajemy drobno posiekaną paprykę i dusimy razem z mięsem kolejne 5 minut
Następnie do farszu dodajemy ok 2/3 wydrążonego miąższu z cukinii pokrojonego na drobne kawałeczki. Delikatnie dosalamy, aby cukinia szybciej zmiękła i smażymy razem do odparowania płynu
Doprawiamy pieprzem i bazylią, a następnie dodajemy ugotowany ryż. Wszystko mieszamy
Do farszu dodajemy 2-3 łyżki przecieru rozprowadzonego z 3 łyżkami wody i jeszcze raz wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny odparowujemy nadmiar płynu
W międzyczasie cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek z pestkami. Odkładamy do miski
Przeciętą stronę cukinii oprószamy delikatnie solą i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie wylewamy płyn, który zebrał się w cukiniach
Tak przygotowane cukinie napełniamy farszem i układamy na blaszce
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut
Po tym czasie wyjmujemy i obsypujemy cukinie startym serem. Ser po wierzchu posypujemy papryką w proszku i dekorujemy plasterkami pomidorków koktajlowych
Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut
Po tym czasie cukinia powinna być już wystarczająco miękka. Podajemy solo obsypaną np poszatkowanym szczypiorkiem
Faszerujemy cukinie różnie i każdy farsz jest pyszny,ale polecam mój spróbujc...
Odsłon: 832
Sezon na cukinię w pełni więc trzeba korzystać. Prosta w przygotowaniu i bard...
Odsłon: 4502
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 24
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 190
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1074
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 24
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 95
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 190
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 89
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1074
Składniki
Ryż gotujemy prawie do miękkości
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso, delikatnie solimy i smażymy ok 10 minut mieszając i rozbijając grudki
Po tym czasie do mięsa dodajemy drobno posiekaną paprykę i dusimy razem z mięsem kolejne 5 minut
Następnie do farszu dodajemy ok 2/3 wydrążonego miąższu z cukinii pokrojonego na drobne kawałeczki. Delikatnie dosalamy, aby cukinia szybciej zmiękła i smażymy razem do odparowania płynu
Doprawiamy pieprzem i bazylią, a następnie dodajemy ugotowany ryż. Wszystko mieszamy
Do farszu dodajemy 2-3 łyżki przecieru rozprowadzonego z 3 łyżkami wody i jeszcze raz wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny odparowujemy nadmiar płynu
W międzyczasie cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek z pestkami. Odkładamy do miski
Przeciętą stronę cukinii oprószamy delikatnie solą i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie wylewamy płyn, który zebrał się w cukiniach
Tak przygotowane cukinie napełniamy farszem i układamy na blaszce
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut
Po tym czasie wyjmujemy i obsypujemy cukinie startym serem. Ser po wierzchu posypujemy papryką w proszku i dekorujemy plasterkami pomidorków koktajlowych
Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut
Po tym czasie cukinia powinna być już wystarczająco miękka. Podajemy solo obsypaną np poszatkowanym szczypiorkiem
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 433
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 1584