Pyszne danie obiadowe. Cukinia jest tak pyszna ,ze mąż Italiano prosił o dokładkę. Zapraszam Cię do obejrzenia filmu, krok po kroku.
Cukinia faszerowana mięsem z sosem z cukinii
Składniki
- cukinie średnie 3 szt
- mięso mielone wieprzowe z łopatki 300 gr
- jajko 1 szt
- natka pietruszki garść i jeden ząbek czosnku
- bułka tarta 2 łyżki
- ser parmezan 50 gr
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- Na sos z cukinii
- miąższ z cukinii 3 szt
- cebula 0.5 szt
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
- sól, pieprz czarny
- przecier pomidorowy 350 ml
- zielone oliwki garść
Składniki
- cukinie średnie 3 szt
- mięso mielone wieprzowe z łopatki 300 gr
- jajko 1 szt
- natka pietruszki garść i jeden ząbek czosnku
- bułka tarta 2 łyżki
- ser parmezan 50 gr
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- Na sos z cukinii
- miąższ z cukinii 3 szt
- cebula 0.5 szt
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
- sól, pieprz czarny
- przecier pomidorowy 350 ml
- zielone oliwki garść

Etapy przygotowania
Cukinie umyć ,odciąć końcówki, wrzucic do gotującej się wody ,woda osolona. Gotować pod przykryciem 5 lub 6 minut.

Cukinie przekrawamy na pół ,wydrążamy środek ,który użyjemy do naszego sosu. Następnie do miski wrzucamy składniki na farsz czyli, mięso, jajko, bułka, tarta ,pietruszka, czosnek, sól i pieprz. Wszystko to wymieszać dobrze . Na blachę do piecznia połozyć papier do pieczenia, posmarować olejem, następnie ułożyć przygotowane łódki z cukinii. Cukinie w środku posolić, nałożyć farsz mięsny następnie posypać utartym serem parmezano. Na koniec polać każdą cukinie na wierzchu oliwą z oliwek lub olejem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja gora dół i piec na środkowej półce przez 35 min.

Sos z cukinii do naszego ryżu lub kaszy. Na patelnię wlać oliwę z oliwek ,podgrzać ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę cukinię tzn. miąższ . To wszystko poddusić kilka minut, następnie dodać suszone pomidory, sól i pieprz ,zamieszać dusić dwie minuty, wlać do tego przecier pomidorowy i wrzucić garść zielonych oliwek pokrojonych drobno. Dusimy jeszcze 3 minuty .

Cukinię faszerowaną serwowałam z kaszą bulgur ,którą polałam sosem z cukinii . Zapraszam na moj kanał kuchni włoskiej na Youtube oraż na filmik, zobacz krok po kroku jakie to proste. Buon appetito!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18466
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18466



Składniki
- cukinie średnie 3 szt
- mięso mielone wieprzowe z łopatki 300 gr
- jajko 1 szt
- natka pietruszki garść i jeden ząbek czosnku
- bułka tarta 2 łyżki
- ser parmezan 50 gr
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- Na sos z cukinii
- miąższ z cukinii 3 szt
- cebula 0.5 szt
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
- sól, pieprz czarny
- przecier pomidorowy 350 ml
- zielone oliwki garść
Cukinie umyć ,odciąć końcówki, wrzucic do gotującej się wody ,woda osolona. Gotować pod przykryciem 5 lub 6 minut.
Cukinie przekrawamy na pół ,wydrążamy środek ,który użyjemy do naszego sosu. Następnie do miski wrzucamy składniki na farsz czyli, mięso, jajko, bułka, tarta ,pietruszka, czosnek, sól i pieprz. Wszystko to wymieszać dobrze . Na blachę do piecznia połozyć papier do pieczenia, posmarować olejem, następnie ułożyć przygotowane łódki z cukinii. Cukinie w środku posolić, nałożyć farsz mięsny następnie posypać utartym serem parmezano. Na koniec polać każdą cukinie na wierzchu oliwą z oliwek lub olejem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja gora dół i piec na środkowej półce przez 35 min.
Sos z cukinii do naszego ryżu lub kaszy. Na patelnię wlać oliwę z oliwek ,podgrzać ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę cukinię tzn. miąższ . To wszystko poddusić kilka minut, następnie dodać suszone pomidory, sól i pieprz ,zamieszać dusić dwie minuty, wlać do tego przecier pomidorowy i wrzucić garść zielonych oliwek pokrojonych drobno. Dusimy jeszcze 3 minuty .
Cukinię faszerowaną serwowałam z kaszą bulgur ,którą polałam sosem z cukinii . Zapraszam na moj kanał kuchni włoskiej na Youtube oraż na filmik, zobacz krok po kroku jakie to proste. Buon appetito!
Pycha!
Super, faszerowana cukinia to pychota!