Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana mięsem z sosem z cukinii

Cukinia faszerowana mięsem z sosem z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 2497

Dodano:

Odsłon: 833

Pyszne danie obiadowe. Cukinia jest tak pyszna ,ze mąż Italiano prosił o dokładkę. Zapraszam Cię do obejrzenia filmu, krok po kroku.

Składniki

  • cukinie średnie 3 szt
  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 300 gr
  • jajko 1 szt
  • natka pietruszki garść i jeden ząbek czosnku
  • bułka tarta 2 łyżki
  • ser parmezan 50 gr
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
  • Na sos z cukinii
  • miąższ z cukinii 3 szt
  • cebula 0.5 szt
  • oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny
  • przecier pomidorowy 350 ml
  • zielone oliwki garść
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana mięsem z sosem z cukinii

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć ,odciąć końcówki, wrzucic do gotującej się wody ,woda osolona. Gotować pod przykryciem 5 lub 6 minut.

  2. Cukinie przekrawamy na pół ,wydrążamy środek ,który użyjemy do naszego sosu. Następnie do miski wrzucamy składniki na farsz czyli, mięso, jajko, bułka, tarta ,pietruszka, czosnek, sól i pieprz. Wszystko to wymieszać dobrze . Na blachę do piecznia połozyć papier do pieczenia, posmarować olejem, następnie ułożyć przygotowane łódki z cukinii. Cukinie w środku posolić, nałożyć farsz mięsny następnie posypać utartym serem parmezano. Na koniec polać każdą cukinie na wierzchu oliwą z oliwek lub olejem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja gora dół i piec na środkowej półce przez 35 min.

  3. Sos z cukinii do naszego ryżu lub kaszy. Na patelnię wlać oliwę z oliwek ,podgrzać ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę cukinię tzn. miąższ . To wszystko poddusić kilka minut, następnie dodać suszone pomidory, sól i pieprz ,zamieszać dusić dwie minuty, wlać do tego przecier pomidorowy i wrzucić garść zielonych oliwek pokrojonych drobno. Dusimy jeszcze 3 minuty .

  4. Cukinię faszerowaną serwowałam z kaszą bulgur ,którą polałam sosem z cukinii . Zapraszam na moj kanał kuchni włoskiej na Youtube oraż na filmik, zobacz krok po kroku jakie to proste.

    Buon appetito!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń