Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie obiadowe. Cukinia jest tak pyszna ,ze mąż Italiano prosił o dokładkę. Zapraszam Cię do obejrzenia filmu, krok po kroku.
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 997
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 997
Składniki
Cukinie umyć ,odciąć końcówki, wrzucic do gotującej się wody ,woda osolona. Gotować pod przykryciem 5 lub 6 minut.
Cukinie przekrawamy na pół ,wydrążamy środek ,który użyjemy do naszego sosu. Następnie do miski wrzucamy składniki na farsz czyli, mięso, jajko, bułka, tarta ,pietruszka, czosnek, sól i pieprz. Wszystko to wymieszać dobrze . Na blachę do piecznia połozyć papier do pieczenia, posmarować olejem, następnie ułożyć przygotowane łódki z cukinii. Cukinie w środku posolić, nałożyć farsz mięsny następnie posypać utartym serem parmezano. Na koniec polać każdą cukinie na wierzchu oliwą z oliwek lub olejem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja gora dół i piec na środkowej półce przez 35 min.
Sos z cukinii do naszego ryżu lub kaszy. Na patelnię wlać oliwę z oliwek ,podgrzać ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę cukinię tzn. miąższ . To wszystko poddusić kilka minut, następnie dodać suszone pomidory, sól i pieprz ,zamieszać dusić dwie minuty, wlać do tego przecier pomidorowy i wrzucić garść zielonych oliwek pokrojonych drobno. Dusimy jeszcze 3 minuty .
Cukinię faszerowaną serwowałam z kaszą bulgur ,którą polałam sosem z cukinii . Zapraszam na moj kanał kuchni włoskiej na Youtube oraż na filmik, zobacz krok po kroku jakie to proste. Buon appetito!