Cukinia z dodatkiem kaszy jaglanej, pomidorów, sera feta, świeżych pomidorów oraz sera mozzarella.
Cukinia faszerowana po grecku
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- Ciemne oliwki
- Ser feta
- Ser mozzarella
- 3- 4 ząbki czosnku
- Oregano
- Bazylia
- Tymianek
- Sól i pieprz
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- Ciemne oliwki
- Ser feta
- Ser mozzarella
- 3- 4 ząbki czosnku
- Oregano
- Bazylia
- Tymianek
- Sól i pieprz

Etapy przygotowania
1. Kasze jaglaną płuczemy kilka razy aby pozbyć się goryczki i gotujemy . 2. Cukinię myjemy i wyrażamy środek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut lub kładziemy na rozgrzanego grilla, aby cukinia trochę zmiękła. 3. Ugotowaną kasze jaglaną przekładamy do miski i dodajemy sera feta, pokrojone ciemne oliwki, pomidora, czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, tymianek oraz pieprz, Dokładnie mieszamy. 4. Farsz przekładamy na wydrążoną cukinię i posypujemy startym serem mozzarella. 5. Pieczemy około 10- 15 minut w piekarniku lub kładziemy na grilla w zawiniętej foli aluminiowej.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 127



Składniki
- 2 średnie cukinie
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- Ciemne oliwki
- Ser feta
- Ser mozzarella
- 3- 4 ząbki czosnku
- Oregano
- Bazylia
- Tymianek
- Sól i pieprz
1. Kasze jaglaną płuczemy kilka razy aby pozbyć się goryczki i gotujemy . 2. Cukinię myjemy i wyrażamy środek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut lub kładziemy na rozgrzanego grilla, aby cukinia trochę zmiękła. 3. Ugotowaną kasze jaglaną przekładamy do miski i dodajemy sera feta, pokrojone ciemne oliwki, pomidora, czerwoną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, tymianek oraz pieprz, Dokładnie mieszamy. 4. Farsz przekładamy na wydrążoną cukinię i posypujemy startym serem mozzarella. 5. Pieczemy około 10- 15 minut w piekarniku lub kładziemy na grilla w zawiniętej foli aluminiowej.
Polecam "słodziakom" - raczej bez rodzynek. Warto zrobić.