Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam jedno z moich ulubionych letnich dań: faszerowaną zapieczoną w piekarniku cukinię. Farsz może być różny, ale ten należy do moich ulubionych. Danie sycące, pyszne, pachnące pieczarkami. Można podawać z ulubionym sosem, ale farsz jest wilgotny, upieczona cukinia również, więc taką cukinię można też pałaszować bez dodatków.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Składniki
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół Za pomocą łyżeczki wydrążamy miękki środek z pesteczkami
Wydrążony miąższ kroimy na drobne kawałki, a wydrążone środki cukinii oprószamy solą i odstawiamy na ok 15 minut, aż cukinie puszczą sok
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek
Do cebuli dodajemy wydrążony miąższ cukinii, drobno pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy do odparowania płynu. Dodajemy do warzyw ryż oraz passatę. Mieszamy
Sok z cukinii wylewamy, przecieramy środki ręcznikiem papierowym Cukinie wypełniamy farszem, posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 minut, aż cukinia zmięknie