Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana z kurczakiem to świetna alternatywa dla klasycznych zapiekanek czy kotletów. Dzięki lekkiej cukinii i soczystemu mięsu drobiowemu to danie jest nie tylko smaczne, ale i pożywne, a zarazem nie obciąża żołądka. Dodatki w postaci papryki, cebuli czy pomidorów nadają mu świeżości i pięknych kolorów. Sprawdź, jak przyrządzić to danie.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2193
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4706
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2193
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4706
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 58
Składniki
Umyj cukinie i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką delikatnie wydrąż środek, zostawiając około 0,5 cm miąższu przy skórce, by cukinia zachowała kształt „łódeczki”. Posól lekko i odstaw na kilka minut, aby puściła wodę.
Mięso z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i paprykę posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i smaż 2–3 minuty. Następnie dodaj kurczaka i smaż do momentu, aż się zrumieni. Dorzuć pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Duś kilka minut, aż nadmiar płynu odparuje.
Odsącz cukinie z wody. Nałóż do środka przygotowany farsz, lekko dociskając. Ułóż faszerowane cukinie w naczyniu żaroodpornym.
Posyp startym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). Piecz ok. 25–30 minut, aż cukinia będzie miękka, a ser się zapiecze na złoty kolor. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki.