Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana z kurczakiem i pieczarkami to danie lekkie, pyszne, proste i świetnie prezentuje się na talerzu. Cukinię możesz serwować samodzielnie lub polać ją pomidorowym sosem, a obok ułożyć łyżkę gotowanego ryżu lub kaszy.
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4714
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4714
Składniki
Umyj cukinię i przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne i cześć miąższu (z miąższu możesz zrobić zupę, pasztet lub ciasto). Umyj pieczarki i pokrój w półplasterki, obraną cebulę i ząbki czosnku drobno poszatkuj. Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie posiekaj. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, a następnie pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni z masłem lub oliwą podsmaż mielone mięso z kurczaka. Gdy stanie się jasne, dorzuć cebulkę i czosnek. Dopraw solą, pieprzem, oregano i słodką papryką, podsmażaj ok. 10 minut. Następnie dodaj pieczarki, paprykę, pomidory oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Duś kilka minut na patelni, aż pieczarki zmiękną, a farsz lekko odparuje.
Na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ułóż wydrążone połówki cukinii i napełnij farszem. Jeśli lubisz zapiekany ser, możesz posypać cukinię startym, żółtym cheddarem lub plastrami mozzarelli. Włóż cukinię do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok.30 minut. Podawaj danie gorące, prosto z piekarnika. Możesz polać ulubionym sosem lub ketchupem.