Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
główne danie ze wszystkim, co tradycyjnie jest na talerzu: mięso, warzywa i węglowodany - jak to u mnie w tej ulepszonej, zdrowszej wersji :) i chili jako spalacz tłuszczu :)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 32
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 72
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4176
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 32
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 72
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2815
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4176
Składniki
Cukinia Myję, drążę (wykrawam gniazda nasienne) i ozdabiam :) Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam i przygotowuję farsz.
Farsz: Kaszę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w propocji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotuję 15 minut, wyłączam grzanie i przykrywam, zostawiając na rozgrzanym palniku (lub zawijam garnek w koc, żeby utrzymać temperaturę i kasza wchłonęła resztki wody) Mięso doprawiam i podduszam na patelni, tzn, na dno patelni beztłuszczowej wlewam odrobinę wody i jak nabierze temperatury wrzucam mięso, rozdrabniam i przykrywam zmniejszając grzanie do minimum. Po 15 minutach zwykle już nie jest surowe, więc dodaję kaszę i mieszam razem.
Pieczenie: Nakładam farsz do wydrążonych cukinii ciasno ugniatając łyżką. Przykrywam czapeczkami, żeby nie wysechł podczas pieczenia. Opcjonalnie dla "głodomorków" 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję czapeczkę i posypuje tartę mozarellą. Pastę chili z DOmowejPiwniczki podaje na talerzu obok dania, aby każdy mógł regulowac sobie poziom ostrości dania dodając ją samodzielnie. Cukinia ma być aldente, nie rozpaść się, więc wystarcza jej 30 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Uwaga mięsożercy - cukinia wygląda jak naczynie, ale jest częścią dania - jadalną! :)