Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
główne danie ze wszystkim, co tradycyjnie jest na talerzu: mięso, warzywa i węglowodany - jak to u mnie w tej ulepszonej, zdrowszej wersji :) i chili jako spalacz tłuszczu :)
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2430
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 522
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2430
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 522
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 866
Składniki
Cukinia Myję, drążę (wykrawam gniazda nasienne) i ozdabiam :) Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam i przygotowuję farsz.
Farsz: Kaszę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w propocji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotuję 15 minut, wyłączam grzanie i przykrywam, zostawiając na rozgrzanym palniku (lub zawijam garnek w koc, żeby utrzymać temperaturę i kasza wchłonęła resztki wody) Mięso doprawiam i podduszam na patelni, tzn, na dno patelni beztłuszczowej wlewam odrobinę wody i jak nabierze temperatury wrzucam mięso, rozdrabniam i przykrywam zmniejszając grzanie do minimum. Po 15 minutach zwykle już nie jest surowe, więc dodaję kaszę i mieszam razem.
Pieczenie: Nakładam farsz do wydrążonych cukinii ciasno ugniatając łyżką. Przykrywam czapeczkami, żeby nie wysechł podczas pieczenia. Opcjonalnie dla "głodomorków" 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję czapeczkę i posypuje tartę mozarellą. Pastę chili z DOmowejPiwniczki podaje na talerzu obok dania, aby każdy mógł regulowac sobie poziom ostrości dania dodając ją samodzielnie. Cukinia ma być aldente, nie rozpaść się, więc wystarcza jej 30 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół. Uwaga mięsożercy - cukinia wygląda jak naczynie, ale jest częścią dania - jadalną! :)