Do góry

Dania główne Przepis na:

cukinia na okrągło podawana z pastą chili

cukinia na okrągło podawana z pastą chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2292

Dodano:

Odsłon: 256

główne danie ze wszystkim, co tradycyjnie jest na talerzu: mięso, warzywa i węglowodany - jak to u mnie w tej ulepszonej, zdrowszej wersji :) i chili jako spalacz tłuszczu :)

Składniki

  • cukinia zielona - 4 szt okrągłe sporej wielkości
  • kasza gryczana niepalona - 1 szklanka
  • mięso mielone wołowe - 500 g
  • sól, pieprz do smaku - po szczypcie mniej więcej
  • pasta chili - 1/2 łyżeczki na osobę
  • opcjonalnie tarta mozarella do posypania dla bardzo głodnych :) i dowolna zielenina do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
cukinia na okrągło podawana z pastą chili

Przygotowanie

  1. Cukinia
    Myję, drążę (wykrawam gniazda nasienne) i ozdabiam :)
    Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawiam i przygotowuję farsz.

  2. Farsz:
    Kaszę płuczę pod bieżącą wodą i gotuję w propocji 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Gotuję 15 minut, wyłączam grzanie i przykrywam, zostawiając na rozgrzanym palniku (lub zawijam garnek w koc, żeby utrzymać temperaturę i kasza wchłonęła resztki wody)

    Mięso doprawiam i podduszam na patelni, tzn, na dno patelni beztłuszczowej wlewam odrobinę wody i jak nabierze temperatury wrzucam mięso, rozdrabniam i przykrywam zmniejszając grzanie do minimum. Po 15 minutach zwykle już nie jest surowe, więc dodaję kaszę i mieszam razem.

  3. Pieczenie:
    Nakładam farsz do wydrążonych cukinii ciasno ugniatając łyżką.
    Przykrywam czapeczkami, żeby nie wysechł podczas pieczenia.
    Opcjonalnie dla "głodomorków" 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję czapeczkę i posypuje tartę mozarellą.
    Pastę chili z DOmowejPiwniczki podaje na talerzu obok dania, aby każdy mógł regulowac sobie poziom ostrości dania dodając ją samodzielnie.

    Cukinia ma być aldente, nie rozpaść się, więc wystarcza jej 30 minut w temperaturze 180 stopni grzanie góra dół.

    Uwaga mięsożercy - cukinia wygląda jak naczynie, ale jest częścią dania - jadalną! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń