Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zobaczyłam w sklepie te piękne mini cukinie to wiedziałam, że muszą być moje :-) Jeszcze wówczas nie miałam na nie pomysłu... Ale to się zmieniło, no i mam piękny jesienny zdrowy obiad. Do tego zrobiłam sos grzybowy, więc wyobraźcie sobie ten smak :-) Takie mini cukinie można faszerować wszystkim co się lubi. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze bardzo efektownie prezentują się na stole, więc sprawdzą się też na imprezach.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22729
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15093
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4830
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45291
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22729
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15093
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4830
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45291
Składniki
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Z cukinii odkroić daszki i wydrążyć środki i posolić. Miąższ cukinii drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki, przełożyć je do garnka, wlać wodę do wysokości grzybów i ugotować (ok. 15 minut). Następnie przelać przez sitko, nie wylewać wywaru, będzie do sosu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić grzyby. Chwilę smażyć, wlać wywar grzybowy, dalej smażyć. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Jeszcze zostawić na patelni aż sos lekko zgęstnieje. W misce wymieszać miąższ cukinii, kaszę pęczak, dodać kilka łyżek sosu grzybowego, ew. jeszcze doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Cukinie faszerować farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 50-60 minut do miękkości. Podawać z sosem grzybowym, pychota :-) SMACZNEGO!!!