Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zobaczyłam w sklepie te piękne mini cukinie to wiedziałam, że muszą być moje :-) Jeszcze wówczas nie miałam na nie pomysłu... Ale to się zmieniło, no i mam piękny jesienny zdrowy obiad. Do tego zrobiłam sos grzybowy, więc wyobraźcie sobie ten smak :-) Takie mini cukinie można faszerować wszystkim co się lubi. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze bardzo efektownie prezentują się na stole, więc sprawdzą się też na imprezach.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Z cukinii odkroić daszki i wydrążyć środki i posolić. Miąższ cukinii drobno pokroić.
Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki, przełożyć je do garnka, wlać wodę do wysokości grzybów i ugotować (ok. 15 minut). Następnie przelać przez sitko, nie wylewać wywaru, będzie do sosu.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić grzyby. Chwilę smażyć, wlać wywar grzybowy, dalej smażyć. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Jeszcze zostawić na patelni aż sos lekko zgęstnieje.
W misce wymieszać miąższ cukinii, kaszę pęczak, dodać kilka łyżek sosu grzybowego, ew. jeszcze doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Cukinie faszerować farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 50-60 minut do miękkości.
Podawać z sosem grzybowym, pychota :-)
SMACZNEGO!!!
Smaczne i zdrowe placuszki z cukinii i pieczarek.
Odsłon: 1607
Ciasto z masą orzechową- takie smaczne tortowe ciasto do kawy!
Odsłon: 3952
Wiosna na talerzu :) Zielona zupa z brokułami, bobem, groszkiem cukrowym i sz...
Odsłon: 37
Ciasto z masą orzechową- takie smaczne tortowe ciasto do kawy!
Odsłon: 3952
Wiosna na talerzu :) Zielona zupa z brokułami, bobem, groszkiem cukrowym i sz...
Odsłon: 37
Składniki
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Z cukinii odkroić daszki i wydrążyć środki i posolić. Miąższ cukinii drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić na kawałeczki, przełożyć je do garnka, wlać wodę do wysokości grzybów i ugotować (ok. 15 minut). Następnie przelać przez sitko, nie wylewać wywaru, będzie do sosu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić grzyby. Chwilę smażyć, wlać wywar grzybowy, dalej smażyć. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Jeszcze zostawić na patelni aż sos lekko zgęstnieje. W misce wymieszać miąższ cukinii, kaszę pęczak, dodać kilka łyżek sosu grzybowego, ew. jeszcze doprawić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Cukinie faszerować farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na 50-60 minut do miękkości. Podawać z sosem grzybowym, pychota :-) SMACZNEGO!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Maakouda
Dania główne
Roladki ze szparagami
Dania główne
Kotlet schabowy, młode ziemniaki i surówka z rzodkiewki.
Dania główne
Placki warzywne z kuskusem
Maakouda
Takie placki ziemniaczane są typowym marokańskim jedzeniem ulicznym. My je pr...
Odsłon: 26
Roladki ze szparagami
Te proste i bardzo smaczne roladki ze szparagami będą hitem każdego, rodzinne...
Odsłon: 33