Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia zapiekana z farszem warzywno-mięsnym

Cukinia zapiekana z farszem warzywno-mięsnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4482

Dodano:

Odsłon: 3922

Dzisiaj zapraszam na zdrowy i pożywny obiad z cukinią w roli głównej. Teraz jest ona najsmaczniejsza, więc warto cieszyć się jej smakiem i wykorzystać na wszelkie sposoby. Sprawdzonym sposobem jest zapiekanie jej w piekarniku z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego. Jest to danie proste, ale jednocześnie bardzo efektowne :)

Składniki

  • Cukinia 2 szt. duże (albo 4 mniejsze)
  • Przyprawa typu vegeta
  • FARSZ
  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt. mała
  • Pomidor 3 szt.
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Cebula czerwona 1/2 szt.
  • Czosnek 5 ząbków
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Papryka ostra 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Ryż 1 woreczek
  • Żółty ser ok. 100-150 g.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CUKINIA
    W pierwszej kolejności przygotowujemy cukinię.

    W razie potrzeby cukinie obieramy, a następnie wydrążamy jej środek. Gdy mamy duże pestki to je wyrzucamy, a pozostałą cześć kroimy w kostkę. Wydrążoną cukinie marynujemy przyprawą typu vegeta.


    FARSZ
    Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.


    Pomidory parzymy wrzątkiem, gdy trochę przestygną obieramy i kroimy w kostkę.

    Paprykę również myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.

    Cebule i czosnek najlepiej posiekać drobniutko przy pomocy blendera.


    Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso. Po chwili dodajemy paprykę, a po ok. 5 minutach cukinię, na sam koniec pomidory. Całość smażymy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą oraz pieprzem.


    W międzyczasie gotujemy ryż wg. opisu na opakowaniu. Gdy jest gotowy dodajemy do wcześniej przygotowanego farszu i dokładnie mieszamy.


  2. Wcześniej zamarynowaną cukinię wypełniamy farszem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 20 min. Chwilę przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.

  3. Smacznego :)

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń