Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na zdrowy i pożywny obiad z cukinią w roli głównej. Teraz jest ona najsmaczniejsza, więc warto cieszyć się jej smakiem i wykorzystać na wszelkie sposoby. Sprawdzonym sposobem jest zapiekanie jej w piekarniku z dodatkiem farszu warzywno-mięsnego. Jest to danie proste, ale jednocześnie bardzo efektowne :)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 324
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 734
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 748
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 38
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 324
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 734
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 748
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 38
Składniki
CUKINIA W pierwszej kolejności przygotowujemy cukinię. W razie potrzeby cukinie obieramy, a następnie wydrążamy jej środek. Gdy mamy duże pestki to je wyrzucamy, a pozostałą cześć kroimy w kostkę. Wydrążoną cukinie marynujemy przyprawą typu vegeta. FARSZ Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie i kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Pomidory parzymy wrzątkiem, gdy trochę przestygną obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę również myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebule i czosnek najlepiej posiekać drobniutko przy pomocy blendera. Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso. Po chwili dodajemy paprykę, a po ok. 5 minutach cukinię, na sam koniec pomidory. Całość smażymy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą oraz pieprzem. W międzyczasie gotujemy ryż wg. opisu na opakowaniu. Gdy jest gotowy dodajemy do wcześniej przygotowanego farszu i dokładnie mieszamy.
Wcześniej zamarynowaną cukinię wypełniamy farszem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 20 min. Chwilę przed końcem pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego :)
:)