Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinie faszerowane z krewetkami.

Cukinie faszerowane z krewetkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4396

Dodano:

Odsłon: 783

Słoneczne wspomnienie z Chorwacji. Młode cukinie faszerowane warzywami i krewetkami koktajlowymi, zapiekane na grillu

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmróź krewetki w temperaturze pokojowej, skrop sokiem z cytryny.
    Cukinie przekrój na połówki, wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę.
    Pomidory sparz i obierz ze skóry, następnie pokrój w kostkę. Odsącz na sicie z nadmiaru soku.
    Bakłażana pokrój w centymetrowej grubości plastry, posól obficie i połóż na sitku, aby puścił sok. Po ok. 30 - 40 minutach opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę.
    Łodygę selera, cebulę i paprykę pokrój w niedużą kostkę.
    Czosnek rozgnieć i posiekaj.

  2. Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, paprykę i seler, smaż, aż się zeszklą.
    Dodaj czosnek, cukinię, bakłażana i suszone pomidory. Kiedy warzywa staną się miękkie - dodaj pomidory. Smaż jeszcze chwilę (ok. 10 minut pod przykryciem). Dodaj kilka liści bazylii, krewetki i smaż jeszcze ok. 5 minut - już bez pokrywki.
    Wydrążone cukinie skrop delikatnie oliwą, posyp odrobiną pieprzu, napełnij farszem i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (lub piecz na grillu - ok. 300 st. C).

  3. Kiedy cukinie będą upieczone (nabiorą ciemnego koloru i wyraźnie zmiękną - danie jest gotowe.
    Podawaj z bagietką i białym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 lipca 2013 Cudownie ogląda się to danie, smaczne klimaty :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń