Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinie nadziewane

Cukinie nadziewane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2192 Ocena: 48630

Dodano:

Odsłon: 6864

Prosto i smacznie ,tak jak lubimy. Zamiast mięsa mielonego możemy dodać różne warzywa ,np paprykę itp. Każda wersja jest pyszna...cukinia rozpływa się w ustach ,farsz wzbogacony koperkiem i czosnkiem jest niesamowity.

Składniki

  • 4 małe okrągłe cukinie
  • 100 g ryżu
  • 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koperku
  • sól czosnkowa
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko.
    Do ryżu dodajemy mięso mielone ,posiekaną cebulę ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekany koperek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą czosnkową i pieprzem.
    Górę cukinii obcinamy. Środek przy pomocy łyżeczki ,wydrążamy. Następnie napełniamy go uprzednio przygotowaną masą mięsno-ryżową ,zakrywamy obciętymi „górami” i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) przez 50-60 min. (najlepiej sprawdzić wykałaczką ,czy cukinia jest już miękka)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń