Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na cukiniowe placuszki z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 11
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 7
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 84
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 152
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 195
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 11
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 7
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 84
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 152
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 195
Składniki
Z umytej cukinii odcinamy końce, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę. Następnie dokładnie odciskamy cukiniowe wiórki i dodajemy do nich jajko, posiekane listki bazylii, zmielone orzechy włoskie (np. w młynku do kawy), mąkę* i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. * Dodajmy tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka.
Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Życzę smacznego! :)