Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na cukiniowe placuszki z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany.
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 46
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 510
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76008
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 131
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 46
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 510
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76008
Ciasto z białek z makiem to rewelacyjny sposób na wykorzystanie nadmiarowych...
Odsłon: 131
Składniki
Z umytej cukinii odcinamy końce, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę. Następnie dokładnie odciskamy cukiniowe wiórki i dodajemy do nich jajko, posiekane listki bazylii, zmielone orzechy włoskie (np. w młynku do kawy), mąkę* i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. * Dodajmy tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka.
Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Życzę smacznego! :)