Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukiniowe placuszki z sosem czosnkowym

Cukiniowe placuszki z sosem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1092

Dodano:

Odsłon: 662

Na poprawę humoru (i na szybki obiad, kolację, przekąskę...) proponuję dzisiaj placki z cukinii. Są po prostu przepyszne! Wypróbujcie sami! :-)

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanego koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, obcinamy końcówki, ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na co najmniej 10 minut.

  2. Cukinię dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do niej mąkę, 2 łyżki śmietany, pieprz i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki przez kilka minut, aż nabiorą złotego koloru.

  4. W małym naczyniu mieszamy majonez z 1 łyżką śmietany i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Dokładnie mieszamy.
    Placuszki podajemy na ciepło z sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń