Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cukiniowy kołacz"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 2,20 zł
Mąkę posiekaj razem z zimnym masłem. Dodaj szczyptę soli, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżki lodowatej wody oraz 1 jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto, owiń je folią i odstaw na 30 min do lodówki.
Serek ricotta (lub inny, np. śmietankowy serek kanapkowy) przełóż do miski. Dodaj połowę startego na tarce parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka posiekanych listków bazylii i żółtko. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim formę do tarty, uformuj wyższy brzeg. Spód posmaruj drugim rozmąconym żółtkiem. Rozłóż masę serową.
Cukinię umyj, pokrój w plasterki, rozłóż na masie serowej. Piecz 30 minut w 190 st. Posyp resztą startego parmezanu i orzeszkami. Dopiekaj 15 minut w 170 st.Źródło: Świat kobiety