Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7547
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2561
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7547
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2561
Składniki
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie. Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Panir kroimy w kostkę i dodajemy do curry na ostatnie 5 minut gotowania. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak aromatyczna, że raczej nie będzie to potrzebne. Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą. Curry smakuje doskonale z ryżem, drobną kaszą lub chlebkiem naan.