Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne dyniowe curry z kurczakiem i ryżem. Doskonała propozycja na pyszny, sycący obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu. Sprawdzi się jako posiłek do pracy.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10588
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6115
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12978
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10588
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6115
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12978
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4733
Składniki
Pierś z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę i przerzucamy do miski. Dodajemy oliwę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sok z cytryny, kurkumę, pastę curry, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, tak aby kurczak był dokładnie obtoczony w marynacie.
Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy środek z błonami i pestkami, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Chili kroimy na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dynię podsmażamy przez około 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie na patelnię wykładamy zamarynowanego kurczaka oraz chili. Całość podsmażamy przez kolejne 5 minut.
Na patelnię z dynią i kurczakiem wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy odrobinę wody. Całość dusimy przez kilka minut.
Curry z dynią i kurczakiem podajemy z ugotowanym ryżem. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.