Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagnięce klopsiki w gęstym, pomidorowym sosie curry masala. Treściwe, aromatyczne, rozgrzewające...
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
W misce wymieszać mielone mięso z jajkiem i tartą bułką, dodać drobno posiekaną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i sól. Masę dokładnie wyrobić.
Z mięsa formować niewielkie kulki, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Wyłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Przygotować sos curry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chili drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, całość wrzucić na patelnię. Smażyć (na tym samym tłuszczu co mięso) do zeszklenia cebuli. Dodać przyprawy, a następnie krojone pomidory. Doprawić do smaku solą.
Do sosu przełożyć odłożone wcześniej pulpety. Gdyby sos był zbyt gęsty, wlać odrobinę wody. Gotować pod przykryciem około 6-8 minut.
Curry podawać z ryżem basmati i świeżą kolendrą.