Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa opcja na kalafiora i obiad bez mięsa.
duża patelnia do przygotowania curry, patelnia do uprażenia orzechów, garnek do ugotowania ryżu, moździerz, deska do krojenia, nóż, łyżka, łyżka drewniana.ż
Polecam.
Odsłon: 183
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 591
Polecam.
Odsłon: 183
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 65
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 591
Składniki
W moździerzu utrzyj ziarna kolendry, dodaj pozostałe przyprawy (imbir, kurkumę, paprykę słodką i ostrą) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj posiekane ząbki czosnku, smaż chwilę. Dodaj utarte przyprawy i smaż przez ok. 2 minuty mieszając drewnianą łyżką.
Dodaj umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, pomidory z puszki i wodę. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut do momentu, aż kalafior będzie al dente.
Dodaj mleko kokosowe i pastę curry. Duś kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec dopraw danie solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj całość, aby smaki się połączyły.
Na suchej patelni upraż garść orzechów nerkowca na złoty kolor, ciągle mieszając, aby orzechy się nie przypaliły.
Na talerz wyłóż ugotowany według przepisu ryż i curry. Danie posyp orzechami i kolendrą lub natką pietruszki. Smacznego!