Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyjskie curry z kalafiorem to prawdziwa uczta smaków. To wegańskie (lub wegetariańskie) i niskokaloryczne danie, choć ze względu na bogactwo aromatycznych przypraw wspaniale rozgrzewa i zapewnia sytość na długo. W wykonaniu potrawy możesz wykazać się kreatywnością i dorzucić choćby marchewki czy zieloną fasolkę, a klasyczne ziemniaki zastąpić batatami. Curry z kalafiora podawaj samodzielnie, obficie posypując posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2649
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4597
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102179
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6527
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2649
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4597
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102179
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6527
Składniki
Kalafior umyj, oddziel różyczki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie lub na parze. W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany czosnek oraz starty imbir. Przesmażaj, aż warzywa zaczną pachnieć. Dolej wodę, dodaj sos chili, paprykę w proszku, curry, kurkumę, po czym zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj kalafiory i ziemniaki, mleko kokosowe lub jogurt i sól. Gotuj kolejne 3 minuty, a na koniec dodaj rozcieńczoną w 2 łyżkach wody mąkę kukurydzianą i wymieszaj ją z sosem. Przemieszaj, poczekaj, aż sos zgęstnieje, a warzywa dobrze się nim pokryją.
Curry z kalafiorem podawaj na gorąco, posypując świeżą zieleniną. Dla podkręcenia smaku możesz skropić sokiem z cytryny.