Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyjskie curry z kalafiorem to prawdziwa uczta smaków. To wegańskie (lub wegetariańskie) i niskokaloryczne danie, choć ze względu na bogactwo aromatycznych przypraw wspaniale rozgrzewa i zapewnia sytość na długo. W wykonaniu potrawy możesz wykazać się kreatywnością i dorzucić choćby marchewki czy zieloną fasolkę, a klasyczne ziemniaki zastąpić batatami. Curry z kalafiora podawaj samodzielnie, obficie posypując posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4030
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 200
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4030
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 200
Składniki
Kalafior umyj, oddziel różyczki, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj warzywa w osolonej wodzie lub na parze. W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć drobno posiekany czosnek oraz starty imbir. Przesmażaj, aż warzywa zaczną pachnieć. Dolej wodę, dodaj sos chili, paprykę w proszku, curry, kurkumę, po czym zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj kalafiory i ziemniaki, mleko kokosowe lub jogurt i sól. Gotuj kolejne 3 minuty, a na koniec dodaj rozcieńczoną w 2 łyżkach wody mąkę kukurydzianą i wymieszaj ją z sosem. Przemieszaj, poczekaj, aż sos zgęstnieje, a warzywa dobrze się nim pokryją.
Curry z kalafiorem podawaj na gorąco, posypując świeżą zieleniną. Dla podkręcenia smaku możesz skropić sokiem z cytryny.