Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś na obiad zrobiłam ćwiartki z kurczaka powiem wam szczerze że już nie wiadomo co na te obiady wymyślać, codziennie mam dylemat. Dobrze że miałam zakupione ćwiartki to zaraz pomyślałam nad obiadem z dodatkiem zaledwie dwóch przypraw. Takie ćwiartki również można wykonać na święta u nas mama zawsze takie piecze i później jemy z chlebem.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 57
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 894
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 57
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 894
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 321
Składniki
Przygotować ćwiartki kurczaka, dokładnie je umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Osuszone ćwiartki przełożyć do dużej miski i ponacinać wszystkie w dwóch miejscach.
Następnie przygotować przyprawy ( ja użyłam jedne z moich ulubionych ). Ponacinane ćwiartki obsypać przyprawami i wlać olej. Gdy są już dodane przyprawy i olej wtedy wetrzeć całe przyprawy wraz z olejem w ponacinane ćwiartki i odstawić na 10 minut aby przyprawy przeszły w mięso.
Jak ćwiartki w przyprawach odstały wyznaczony czas przełożyć je na blaszkę od piekarnika głęboką, ułożyć skórą ku górze. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na 250 stopni i piec godzinę i dziesięć minut plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika i piec do ładnego zarumienienia. Mięso przekręcić tylko raz dołem ku górze i dwadzieścia minut przed końcem pieczenia odwrócić skórą do góry aby ładnie się przypiekła.
Tak upieczone ćwiartki z kurczaka podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem z piekącego się mięsa oraz surówka z cebuli, szczypioru i pomidorów w śmietanie. Kurczak wyszedł idealnie w wierzchu cudownie chrupiący a w środku mięso soczyste tak bardzo że kość sama odchodziła od mięsa.