Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przygotowałam pyszny obiadek powiem wam że może to być świetna propozycja obiadu na Sylwestra czy Nowy Rok. Jakoś tak mnie natchnęło aby zrobić coś smacznego a niedrogiego, kurczaka zamarynowałam w dwóch składnikach a właściwie w dwóch przyprawach. Myślę że spodoba wam się przepis i chętnie z niego skorzystacie. Taki obiad jest bardzo prosty w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko zniknął z talerzy. Zatem zachęcam do skorzystania z przepisu.
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 31
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 958
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 195
Kluseczki z kaszki kukurydzianej z dodatkiem parmezanu, czosnku i ziół to pro...
Odsłon: 31
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami i surówka
Odsłon: 958
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska, która jest wyjątkowo pożywna i syci na...
Odsłon: 195
Składniki
Przygotować ćwiartki z kurczaka, wymoczyć je i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszone ćwiartki przełożyć do miski posypać przyprawami wlać olej i dokładnie wmasować rękoma w mięso aby całe było dobrze pokryte przyprawami, tak przygotowane wstawić na noc do lodówki. Tuż przed robieniem obiadu wyjąć ćwiartki z lodówki.
Wyjęte z lodówki ćwiartki przełożyć na blaszkę, a obrane i umyte ziemniaki również osuszone włożyć do miski po wyjętych ćwiartkach i dokładnie wymieszać w soku który powstał po ćwiartkach które były na noc w lodówce. Wymieszane ziemniaki przełożyć do blaszki w której są ćwiartki. Tak przygotowane ćwiartki z ziemniakami wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1,5 godziny plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika. Godzinę przed końcem pieczenia przykryć całość folią aluminiową.
Przygotowane upieczone ćwiartki z kurczaka z ziemniakami podałam z surówką z sałaty lodowej zrobiona na słodko kwaśno ze śmietaną. Czas podany jako przygotowanie to czas całego pieczenia się dania. Myślę że zrobienie takiego obiadu nie sprawi wam żadnego kłopotu, mięso wyszło tak pyszne że aż rozpływało się w ustach, w środku było dobrze nasączone i soczyste to pewnie dlatego że dałam przyprawę gyros. Życzę smacznego.