Do góry

Dania główne Przepis na:

Ćwiartki kurczaka po rosole

Ćwiartki kurczaka po rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 2121 Ocena: 47373

Dodano:

Odsłon: 14221

Często spotyka się osoby, które nie lubią gotowanego mięsa. Jak je zagospodarować? Opcji jest kilka. Min. potrawka z kurczaka. Jednak szybszym i mega chrupiącym pomysłem, okaże się aromatyczne, zapiekane mięso.

Składniki

  • 2 sztuki ćwiartek z kurczaka (po rosole)
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ćwiartki mięsa studzimy. Oprószamy przyprawą gyros. Dodajemy łyżkę śmietany, olej słonecznikowy i oliwę z oliwek. Całość dokładnie łączymy. Całość zapiekamy w 200°C (termoobieg) przez 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

StaryMistrzunio 08 października Ja jeszcze gorące pokrojone mięso z kurczaka najlepiej z całego / pierś, skrzydełko, ćwiartka / lekko solę i kładę na patelnię na rozgrzany smalec z masłem, albo na samo masło. Obsmażam pod przykryciem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podaję mięso na drugie danie z ziemniakami polanymi tłuszczem, na którym było smażone mięso. Jako surówkę podaję buraczki, czerwoną kapustę taką parzoną jak robią na Śląsku, marchewkę z jabłkiem i majonezem albo ogórek kiszony pokrojony z cebulką. Najczęściej komponuję zestaw trzech surówek z wymienionych wyżej.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń